150 g kerek szemű rizs, 50 g vaj, 4-4 db piros és zöld chilipaprika, 2 evőkanál reszelt parmezán, 2 evőkanál olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só, frissen őrölt feketebors.
A sajtkehelyhez néhány öblös, kb 1 dl-es méretű öblös forma /csésze, tálka/ szükséges. Mindegyiket vastagon kikenjük olajjal, és úgy szórjuk be a reszelt sajttal, mint amikor sütőformát kenünk ki. Közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg a megolvadt sajt egybefüggő réteget nem képez a forma oldalán. Ekkor kivesszük a sütőből, és hagyjuk megszilárdulni. Ha már kihűlt, késpengével óvatosan elválasztjuk a forma oldalától, és kiütjük belőle a sajtkelyhet. Közben a megtisztított, felszeletelt gombát az egészben hagyott chilipaprikákkal együtt a fele vajon megpirítjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A húst egészen apró kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, majd fél pohár vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk.
A rizst a megmaradt vajon egy-két percig pirítjuk, felöntjük a húslevessel, és fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levet fel nem szívta. Ezután óvatosan összekeverjük a párolt hússal, a fűszeres gombával, a reszelt sajttal meg a paprikával. A rizottót elosztjuk a 8 sajtkehelyben, és azonnal tálaljuk.