Nyúl terméktanács

Receptek

Citromos babéros nyúlraguleves

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg nyúllapocka, 1 csokor vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg laskagomba, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 csapott evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskaná
Az összes recept megtekintése» Recept küldése»
Csomagolás igény szerint

Gasztronómia

Nyúlhús fogyasztás ösztönzo promóciónk következo állomása Debrecenben lesz a Farmer Expón.

Ideje: 2017. augusztus 18. (péntek) 10.00 -16.00 óráig
Helye: Debreceni Egyetem; Debrecen, Böszörményi u. 138

Programok / Nyulas szakmai nap:
Szakmai eloadások 10.00-12.00 óráig
Kerekasztal beszélgetés 12.10-12.50 -ig
Nyúlhús "FozoShow" - Bede Róbert mesterszakács irányításával 13.00-16.00 óráig

Vendégeink:
Dr. Nagy István Földmovelésügyi Minisztérium államtitkára, a rendezvény fovédnöke
Daróczi László Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft ügyvezetoje.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Mindenkit várunk szeretettel!

További információ:
Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
+36 30 955 9913 Juráskó Róbert, elnök
info@nyultermektanacs.hu

meghívó letöltöltés


Országos kampány indult a nyúlhús-fogyasztás népszerusítésére

2017.06.09.

Országos kampány indult a nyúlhús-fogyasztás hazai népszer?sítésére a budaörsi Auchan áruházban. Az eseményen Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese és a promóció fovédnöke, dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivoje, Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, valamint Balogh Gabriella, az Auchan beszerzési igazgatója indította útjára a kampányt.

A megnyitón Bede Róbert mesterszakács készített ízletes nyúlételeket az érdekl?d?knek. A következo hetekben országszerte több helyszínen lesz látványfozés és kóstoltatás a kampány keretében, melynek célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúsból készítheto ínyencségeket, azok élettani elonyeit és elkészítésének igen változatos módjait.

Az agrártárca miniszterhelyettese kiemelte, hazánk jelenleg Európa legnagyobb nyúlhús-exportorének számít, ugyanakkor a hazai nyúlhús fogyasztásában a rangsor végén kullogunk.  Itthon a becsült nyúlhús fogyasztás fejenként 2-3 dekagramm évente, míg például a mediterrán országokban ez meghaladja a 2 kilogrammot is. Nagy István felhívta a figyelmet a nyúlhús kedvezo élettani hatásaira. A promóció céljáról pedig elmondta, azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék a nyúlhús elonyeit és elkészítésének változatos módjait.

Dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivoje elmondta, az AMC az elmúlt évtizedekben számos nagysikeru fogyasztásösztönzo kampányt, áruházi akciót szervezett és bonyolított le. A most induló kampánnyal is az a céljuk, hogy segítsék a tudatos fogyasztói magatartás, az egészséges táplálkozás, a környezettudatos termékválasztás elterjedését, illetve a kiváló minoség?, hazai termékek piaci promócióját. A szóvivo kiemelte, az Agrármarketing Centrum fogyasztásösztönzo kampányaival továbbra is aktív szerepet tölt be a magyar agrárium és élelmiszergazdaság versenyképességének javításában.

A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, hogy a kampány célja, hogy megismertessék a fogyasztókkal ezt a könnyen emésztheto, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér húst, hogy a nyúlhús minimum heti egyszer a magyar családok asztalára kerüljön. A nyúlhús gasztronómiai értéke is igen magas, talán nem véletlen, hogy a kiemelkedo konyhakultúrával rendelkezo országokban gyakran kerül a családok asztalára. Számtalan kreatív módon elkészíthetoek a nyúl különbözo részei, és bátran választhatóak akár az ünnepi menük csúcspontjának csakúgy, mint hétköznapi ebédek vagy grill partik ízletes fofogásának. A nyúlhús kedvezo élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy diétás étrenden élok, kisgyermekek és idosek is fogyaszthassák. Méltán mondhatjuk, hogy a nyúlhús a 21. század fehérje forrása.

Az Auchan áruházak a nyúlhús népszerusítésére a széles termékkínálatban és a kedvezo árakban látják a megoldást: állandó, széles választékkal várják a vásárlókat friss nyúlhús termékekbol. A termékek között legnépszerubbek a pecsenyenyúl lapocka, a nyúl apróhús, a pecsenye nyúl comb, de olyan különlegesség is megtalálható, mint a nyúlmáj. Balogh Gabriella, az Auchan Retail Magyarország beszerzési igazgatója elmondta, hogy bár a nyúlhús még csak közel 1%-át teszi ki a teljes hús forgalmuknak, de egyre népszerubb. Az elmúlt évben az állandó, minoségi választéknak és a kedvezo árnak köszönhetoen kétszer annyi nyúlhúst értékesítettek áruházainkban, mint egy évvel ezelott, és bíznak abban, hogy a jövoben ez a húsféle még népszerubb lesz.

 

 

 

 

 

 

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, melyet els?sorban felgyorsult életritmusunk, élettempónk indokol. A korszer?, zsírszegény, de ugyanakkor tápláló ételek elkészítése mindenki számára fejtörést okoznak. Kevesen tudják, de a nyúlhús, kedvez? étrendi hatásai következtében ideális, és nem utolsósorban igen egészséges, nagy biológiai érték?, könnyen emészthet? étkezési alternatívát nyújt. A többi gazdasági állatfajjal összehasonlítva fehérjében gazdag, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Húsában kevesebb a telített és több a táplálkozási szempont hasznos, telítetlen zsírsavak aránya. Emellett kedvez? élettani, emésztési és diétás hatásai is vannak.

Megnevezés Kcal Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
sertéshús, kövér 400 14,5 37 0,2
sertéshús, sovány 150 20,3 6,8 0,4
marhahús, kövér 280 18,1 23 0,3
borjúhús 110 19,5 4,5 0,3
Ponty 150 15 8,7 0,1
liba, kövér 490 16 45 0,2
Tyúk 128 20 5 0,4
Csirke 109 21,5 2,5 0,5
Galamb 100 22,1 1 0,5
házinyúl 162 22,5 8 0,4

Különböz? állatok húsának kalória- és tápanyagtartalma (100g)

Kifejezetten ajánlott kismamák részére is, hiszen a szakért?k a sovány és izmos nyúlhúst els?k között említik a babáknak adható húsfélék között. És ne felejtkezzünk el a nyúlhús kiemelked? vastartalmáról sem (4 mg/100 g), mely elengedhetetlenül szükséges a pici megfelel? táplálásához és fejl?déséhez.

A nyúlhúst már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is szívesen fogyasztották ?seink, els?sorban persze a tehet?sebbek, hisz akkoriban sem volt olcsó. Napjainkban a mediterrán országokban, f?leg Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Máltán számít rendkívül kedvelt és keresett terméknek. Ezekben az országokban - melyek Málta kivételével a legnagyobb termel?k is egyben -, az egy f?re es? éves fogyasztás 1,5-3 kg között alakul. Összehasonlításul a hazai fogyasztás ennek körülbelül az 1 százaléka. Pedig a semleges ízhatású, fehér nyúlhús a fentiekben ismertetett kiemelked?en kedvez? táplálkozás élettani hatásokon túl számtalan felhasználási, elkészítési lehet?séget kínál mind a háziasszonyoknak, mind pedig a vendéglátásban, gasztronómiában dolgozó szakembereknek. Persze az is tény hogy néhány ok valóban megnehezíti a nyúlhús er?teljesebb elterjedését a hazai fogyasztók körében. Ezek közül ki kell emelni, hogy viszonylag magas árfekvés? termékr?l van szó, és részben ezzel a ténnyel kölcsönhatásban a kereskedelemben, gasztronómiában való hozzáférhet?sége is viszonylag korlátozott. Ennek ellenére az utóbbi 2-3 évben egyre több hazai bevásárlóközpontban, hipermarketben megtalálható a konyhakész nyúlhús.

2003-ban megjelent Magyarországon az els?, kizárólag nyúlhúsból készült ételeket tartalmazó szakácskönyv egy nem szakmabeli szerz?, Somlai Sándor tollából / 126 étel nyúlhúsból, Gazda Kiadó 2003/.

A további népszer?sítés érdekében a Nyúl Terméktanács a múlt évben kampányt indított a belföldi fogyasztás ösztönzésére. A kampányhoz megnyerte Frank Júlia, az elismert és rendkívül népszer? gasztronómus-újságíró szakmai közrem?ködését, akinek nyúlhúsból készített kreációi az ?sz folyamán folyamatosan jelentek meg a gasztronómiai magazinokban. 2005-ben a kampányban némi irányváltást tervez a Terméktanács, és a gasztronómiai sajtó mellett nívós budapesti és vidéki éttermekben szervez nyulas napokat, emellett bevásárló láncok üzleteiben tartandó kóstoltatásokkal is fel kívánja hívni a korszer? táplálkozás híveinek figyelmét e kit?n?, egészséges alapanyagra.

Kedvcsinálóként pedig böngésszék át az itt mellékelt ételrecepteket, melyeket a Nyúl Terméktanács felkérésére Frank Júlia álmodott meg. Az ételmodellek kivitelezésében közrem?ködött Lusztig Tamás mesterszakács és Csigó László fotóm?vész.

 

LETÖLTÉS PDF FORMÁTUMBAN

Vissza

Pályázatok

Jelentkezési lapok
LEGFRISSEBB PÁLYÁZATOK:
összes pályázat
Bemutatkozó videónk
Statisztikák
Argórmarketing Centum
Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával